Kompostointia ja laatikkoviljelyä

sunnuntai 3. toukokuuta 2020


Olenpa täpinöissäni, sillä minulla on uusi harrastus, oikeastaan kaksikin. Ensimmäinen on kompostointi. Tilasin Stockan Hulluilta Päiviltä Kekkilän 230 l kotikompostorin.  Kiinnostukseni kompostointia kohtaan heräsi vuokramökilläni sellaiseen tutustuessani. Tosi helppoa ja mitä parhainta kierrätystä! Kompostoriin voi heittää ruuantähteet, perunankuoret, suodatinpussit kahvinporoineen, teepussit, kuivuneet kukat, haravointijätteet, miltei kaiken paitsi kananmunan kuoria ja luita ei sinne suositella laitettavaksi. 

Kun kompostori oli saapunut, laitoin pohjalle ohjeen mukaan n 5 cm kerroksen kompostorikuiviketta, päälle vähän risuja ja sitten vaan kompostoitavaa kera kuivikkeen. Lisäksi tarvittiin hieman kompostivirkistettä, jotta saadaan hajoamisprosessi käyntiin. Sen huomaa siitä kun lämpötila kompostorissa alkaa nousta. 

Jo nyt voi todeta, että ruokajätettä syntyy yllättävän paljon, mikä puolestaan vähentää roskasäiliömme täyttymistä. Jossain vaiheessa pitäisi alkaa syntyä ravinteikasta multaa, jota voi sitten käyttää lannoitteena ja maanparannusaineena puutarhassa.Ylläolevissa kuvissa näkyy mikä on toinen harrastukseni: laatikko- tai lavakaulusviljely. Tosin se on vielä kovin alkuvaiheessa :) Ostin Plantagenista neljä laatikkoa ja tarkoitus on aloittaa toukokuun aikana pienimuotoinen hyötypuutarha. Ihan tarkalleen en vielä tiedä mitä tulen kasvattamaan, ehkä papuja, kesäkurpitsaa, retiisejä ja yrttejä. Porkkanoille nuo eivät taida olla tarpeeksi syviä.

Ajattelin laittaa laatikoiden pohjille kasteltuja sanomalehtiä, niiden päälle risuja ja lopuksi kalkittua, lannoitettua multaa. Ostin myös kasvuharsoa hallavaaran vuoksi.

Katsotaan mitä tästä seuraa, laitan toki tännekin väliaikatietoa, niin pääsette seuraamaan miten kasvimaani menestyy. Tietoa saa paljon netistä, mutta luulen että yrittämällä ja erehtymällä oppii parhaiten!4 kommenttia:

 1. Olen tosi iloinen puolestasi,tiedän onnellisen ja odottavan tunteen,mikä noista sinulle tuli ja nyt saan odotella minäkin ja seurata mitä siellä alkaa tapahtumaan!
  Kiitos ja siunausta teille ja yrttimaallesi
  pohojanmaalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei sinne Pohjanmaalle! Kyllä tämä alkuinnostus on valtava, saapi nähdä miten kauan kestää, tuleeko siitä hetkellinen hurma vai kenties pidempiaikainen suhde...?

   Poista
 2. Hei , minäkin sain äit.pv lahjaksi lavakauluksia ja ajattelinkin laittaa 2 päällekkäin niin saa porkkanoitakin, kenties muutama pottukin. Pääasiassa laitan salaattia, tilliä ja sipulia. Laita tosiaan sanomalehtiä pohjalle, estää rikkaruohot. Terv Hanna y kymenlaaksosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva äitienpäivälahja :) Vielä kun nuo ilmat tuosta lämpenisivät, niin uskaltaisi alkaa viljellä.

   Poista