Matka Tiberiakseen - Israel osa 2

tiistai 13. lokakuuta 2015

Shalom!

Ohessa seuraa erinäinen sepustus Israelista ja syistä, miksi halusin matkustaa juuri tähän maahan.

Haifa

Haifa

Näkymä Autuuksien vuorelta Tiberiaan
Jeriko

Jeriko

Jordanin virran alkulähteillä

Vanhan Testamentin aikainen portti (joka tuettu täyttömaalla romahdusvaaran vuoksi)

Kapernaum

Genesaretinjärvi
Falafel - ravintola Tiberiassa

Boutique TiberiassaIsrael on kaunis, viljava ja hedelmällinen maa, jossa oli ihanan lämmintä ja aurinkoista näin lokakuussakin (+30 °C). Maa on ainoa demokraattinen valtio Lähi-idässä. Israelin talous on yksi Lähi-idän kehittyneimmistä. Tiede, terveydenhuolto ja koulutus ovat huippuluokkaa. Työttömyys Israelissa on n. 6-7%. 

Miksi Israel on niin tärkeä kristityille?

Monestakin syystä.

Se on Jeesuksen kotimaa. Monet historialliset paikat, joissa Jeesus vaikutti ovat edelleen olemassa tai niitä on kaivettu esiin. 

Juutalaiset ovat Jumalan omaisuuskansa, silmäterä, jolle Jumalalla on ollut erityissuunnitelma maailman historiassa.  Yksi merkittävä virstanpylväs, joka toteutui, oli juutalaisten paluu kotimaahansa ja Israelin valtion perustaminen v.  1948. 

Jeesus oli juutalainen. Kristityt uskovat, että hän oli ja on Jumalan poika, ihmiseksi syntynyt Jumala, joka tuli vapahtamaan maailman synnistä. Juutalaiset edelleen odottavat Messiastaan, sillä heille ei kelvannut talliin syntynyt pieni vauva, vaan heidän mielestään Messiaan pitää tulla valkoisella ratsulla suuressa loistossa.

Raamattu kuvaa Israelin kansan historiaa ja kuten oppaamme arkeologi Ariel Livson sanoi: Ei ole olemassa ristiriitaa tieteellisen tutkimuksen ja Raamatun välillä. Toisin sanoen Raamatun kirjoitukset ovat luotettavia, sen todistavat arkeologiset kaivaukset ja yhä uudet löydökset. 

Oli hämmästyttävää itse saada nähdä ja kokea näitä raamatunaikaisin paikkoja kuten Jeriko. Jeriko on kaupunki palestiinalaislueella, jonne saimme luvan mennä. Israelilaiset eivät saa sinne mennä turvallisuussyistä. Jeriko on maailman vanhimpia, 11000 v. sitten perustettu ja esille kaivettu kaupunki.

Palestiinalaiskysymys on vaikea. Palestiinalaiset asuvat Israelissa Länsirannalla ja Gazassa. Gaza on yhä selvemmin Hamasin hallussa ja länsiranta Fatafin. Alueita ympäröi turva-aita. Tämä on pystytetty turvallisuussyistä terroristiuhkan takia. Ymmärrän hyvin asian, sillä palestiinalaistahot ja järjestöt kehottavat ihmisiä väkivaltaan Israelia sekä juutalaisia kohtaan. Jerusalemissa olimme paikalla kun näitä hyökkäuksiä tapahtui. Jos islaminusko olisi saanut vallan Israelissa, olisi tämäkin hieno maa nyt samanlaisen kaaoksen vallassa kuin esim. Syyria ja Irak tällä hetkellä. 
Se olisi sääli!


Nyt matkakertomus jää tauolle muutamaksi päiväksi, sillä tämä bloggaaja lähtee Leville syysloman viettoon.

Stay tuned !4 kommenttia:

 1. Kiitos Israelinkuvista! Kävin siellä viimeksi maaliskuussa, mutta tänä syksynä en ehkä lähde sinne. Suurin osa perheestämme asuu siellä ja levottomana kuuntelen uutisia sieltä. Täällähän ei paljoa edes kerrota konflikteista, joita siellä on päivittäin. Surullista, kun lapsetkin pelkäävät koulumatkoilla busseissa ja kaupunkijunassa ja pitävät pippurisumutteita mukanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on surullista. Olen ymmärtänyt, että nämä terroristitekoihin ryhtyneet ovat nuoria ihmisiä, jotka on yllytetty väkivallantekoihin. Varma kuolema tulee myös heille. Maailmassa kuohuu nyt niin paljon...siunausta ja varjelusta perheellesi!

   Poista
 2. Hienoa nähdä näitä kuvia täältä blogissasi.Pari viimeistä viikkoa on ollut ikävää seurata mitä on tapahtunut,etenkin Jerusalemissa.On surullista että toisella puolella vääristelevät asioita ,jonka vuoksi nuoret lähtevät tekemään terroritekoja.Ja näin sanon vaikka olen myös palestiinalaisten puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä varmasti olet parhaiten perillä asioista kun joudut seuraamaan läheltä tätä järkyttävää tilannetta. Voimia ja ennenkaikkea varjelusta sinulle ja läheisillesi!

   Poista