Näin teet kukkapenkin nurtsille

tiistai 2. kesäkuuta 2015

Ehkä en ole oikea ihminen neuvomaan kukkapenkin teossa, mutta teen sen kuitenkin, sillä tein ihan itse kukkapenkin (!). Aluksi ajattelin jättää homman ammattilaisten huoleksi, mutta pikkuhiljaa aloin tuumia, että se ei voi olla niin vaikeaa. Varsinkin kun kotona asuu riuska mies, joka nopeasti tarttui lapion varteen, kun kuuli ammattilaiselle maksettavan tuntihinnan :)

Haaveeni on ollut laittaa etupihalla olevalle nurmikolle kukkapenkki, johon voisi istuttaa kokeilumielessä mitä milloinkin. Parhaimmillaan tästä voisi kehkeytyä uusi harrastus.

Olin aiemmin istuttanut raparperin keskelle pihaa ja se saikin luvan jäädä.
Tilasin Siisti Pihasta kaksi 660 l suursäkkiä multaa, mikä oli loppujen lopuksi yllättävän vähän. Se ei tainnut olla edullisin ratkaisu, mutta ainakin helpoin. Kolmannessa säkissä on kivituhkaa, jolla pitäisi paikata kulkuväyliä.

Kaivuuhomman jälkeen (joka varmasti oli se työläin vaihe) levitin suodatinkankaan kuopan pohjalle, jotta rikkaruohot eivät pääse ainakaan alhaaltapäin yllättämään.
Ja sitten mullan levitystä...


Seuraavaksi ajoin Nikkilän Söderblomin puutarhaliikkeeseen valitsemaan kasveja. 


Suuri kysymysmerkki oli kukkapenkin reunukset. Teenkö ne kivestä, turveharkoista vai tarvitaanko niitä lainkaan? Kyllä tarvitaan, sillä ensinnäkin nurmikko kasvaa nopeasti kukkapenkkiin. Löysin netistä erinomaisen ja edullisen tavan tehdä reunus: Ensin kaivetaan kartion mallinen ura, joka täytetään laskostetulla sanomalehdellä ja kastellaan. Päälle multaa ja katetta. Todennäköisesti tämän joutuu uusimaan joka kevät, mutta se on aika pieni vaiva.Nyt  ollaan  jo viimeistelyvaiheessa, vähän kääpiöpallotuijia ja kukkivia kukkia perennoiden sekaan.
Kukkapenkki näyttää nyt aika vaatimattomalta, mutta katsotaan tilannetta uusiksi loppukesästä. Olen ihan innoissani kukkapenkistäni ja joka päivä käyn vilkaisemassa kuinka kasvit alkavat juurtua. Tästä taisi tulla uusi harrastus...!10 kommenttia:

 1. Kiva! Minulla on ollut tänän keväänä samoja kokeiluja! t. Kati

  VastaaPoista
 2. Kivalta näyttää :). Ja siltä, että teillä jäi kasvien väliin tarpeeksi tilaa. Mulla on ollut tapana istuttaa taimet liian tiheään ja siitä sitten on seurannut se, että muutaman vuoden päästä niitä on pakko harventaa. Justiin kaivoin ihan hervottoman kokoisen vanhan ruusun juurineen ylös ja huhhuh, mutta oli työläs homma. (Mies suunnitteli pienen kaivinkoneen vuokraamista, mutta kun ei näyttänyt tapahtuvan mitään, päätin kaivaa ite :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei kannata ahnehtia liikaa alussa...Mua on hymyilyttänyt sun miehen remontti ym puuhat. Jotakin tuttua...:D

   Poista
 3. Kaunis tuli. Vielä hienompi on, kun kasvit kasvavat täyteen mittaansa. Kukkapenkin perustaminen on aina hauskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt on jo ihan erinäköinen, laitankin kohta uusia kuvia blogiini. En arvannutkaan, että kukkapenkin perustaminen / hoito on näin hauskaa :)

   Poista
 4. Kiva, että tulee uusia kuvia. Kukkapenkin hoito on oikeasti hauskaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, nyt pitäisikin tänä vuonna ottaa kuvia, sillä kukkapenkki on ihan erinäköinen, kun kasvit ovat saaneet vallata alaa :)

   Poista
 5. Hei! en ole seurannut blogiassi, mutta kiinnostaisi tietää miltä kukkapenkki näyttää nykyisin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On muuttunut jonkinverran. Riippahernepuu kasvanut isommaksi, pallotuijat kuivuivat ja ne siirsin pois, tilalle fairy-ruusuja, keijuangervot ja pallohortensia edelleen kukkapenkin toisessa päädyssä mutta paljon isompina. Kurjenmiekkaa tuhosi myyrä, mutta se pinnistelee edelleen. Kunhan kasvuaika koittaa, otan kuvan, joten alapa seurata blogia :)

   Poista