Gösta Serlachiuksen taidemuseossa Mäntässä

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Koska Juhannus oli niin kolea, että kuvatkin saavat palelemaan, kerrotaanpa tämän päivän vierailukohteesta sukuni kanssa, joka oli Mäntässä sijaitseva Serlachiuksen Taidemuseo.
Paikka tunnetaan myös Joenniemen kartanona, joka toimi aiemmin Gösta Serlachiuksen kotina  ja joka sittemmin on muutettu taidemuseoksi. Nyt paikkaa on laajennettu  paviljonkirakennuksella ja taidekeskuksen ympäristöä on kaikinpuolin uusittu.

Taidemuseo on tullut minulle tutuksi vuosien varrelta, sillä olenhan kotoisin Vilppulasta, joka nykyisin on liitetty Mänttään. Lukionkin kävin Mäntässä.

  Taidemuseo sijaitsee Joenniemen kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa miljöössä Melasjärven rannalla. Taidemuseon puistossa voi nähdä runsaasti Harry Kivijärven veistoksia, joita Gösta Serlachiuksen taidesäätiö sai lahjoituksena vuonna 2012. Tukholman vuosinani tutustuin Harryn tyttäreen ja tarkoitus on tänä kesänä yhdessä ajan kanssa käydä läpi isänsä teoksia.

Mikä suurenmoinen kunnia ja etuoikeus minulle!
Kiviveistoksia Harry Kivijärven kokoelmasta.

Vanha päärakennus, kartano, jossa Gösta Serlachius on asunut
Göstan paviljonkirakennus
Göstan uudessa paviljongissa on tilaa huikeat 5700 m2. Rakennuksen perusrakenteena ovat liimapuupalkit. Rakennuksessa on kolme erikokoista näyttelytilaa, Kivijärvi - juhlasali, museokauppa ja ravintolatilat.
 Saimme tutustua poptaiteeseen SuperPop! näyttelyssä, joka kiiinnosti jopa nuorisoa! Nimekkäimpiä teoksia oli mm. Andy Warholilta.

Tässä on avaruuskarttaan liitetty artistien, solistien ja kappaleiden nimiä :)

Minä vaakojen päällä, jotka jopa näyttivät totuudellisen lukeman - kääks


 Laajennus kytkeytyy vanhaan kartanoon katetulla, lasisella yhdyskäytävällä, jotka pitkin kävijät voivat siirtyä rakennuksesta toiseen.

Vanhassa eli kartanon päärakennuksessa ovat edelleen kaikki tutut suomalaisen taiteen kultakauden kuten Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Hugo Simbergin, Helene Schjerfbeckin, Eero Järnefeltin, Victor Westerholmin ja Magnus Enckellin teokset. Nyt niitä ei enää kiikuteta säilöön näyttelyiden ajaksi, vaan ne ovat aina ihailtavissa.

Ravintolassa kannattaa pöytä varata etukäteen 
Kermainen vaahdotettu vuohenjuustokeitto alkuruokana kauniista mukista.

Vierailu oli vaikuttava kokemus. 
Voin suositella paikkaa lämpimästi tämän kesän vierailukohteeksi.

T. Marita


3 kommenttia:

 1. Ihan ehdottomasti haluan tutustua paikkaan tarkemmin! Teille sattui ihanan aurinkoinen sää vierailunne ajaksi ja kuvistasi aistii ympäröivän luonnon kauneuden ja sisätilojen upeuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä paikka on aivan hulppea, paljon hienompi kuion kuvissa, joissa on vain muutama väläys. Itse menen ehdottomasti myös uudelleen ja paremmalla ajalla, sillä paljon jäi näkemättä.

   Poista
 2. Todella mielenkiintoista nähdä kuvia tästä paikasta.
  Muistan kuinka siellä oli, tosin jo vuosia sitten, näyttely, joka kiinnosti minua paljon.

  VastaaPoista