Valloittava salaisuus 11 - Ezer kenegdon

tiistai 2. marraskuuta 2010


Palaan suosikkikirjaani, sillä aikaa on vierähtänyt edellisestä kirjapostauksestani...nyt mennään maailmankuuluisaan luomiskertomukseen ja siihen, kuinka Jumala loi naisen (s. 43).
Vaikka sinusta tuntuisi, että "tää ei oo mun juttu", lue silti, sillä se on äärimmäisen mielenkiintoista...ja voi aikaansaada oivalluksia!

"Kun Jumala luo Eevan, hän kutsuu tätä ezer kenegdoksi. "Ei ole ihmisen hyvä olla yksinään, minä teen hänelle (ezer kenegdon)" (1. Moos. 2:18) Hebrean tutkija Robert Alter, joka on käyttänyt vuosia ensimmäisen Mooseksen kirjan kääntämiseen, sanoo, että tätä ilmausta on tunnetusti vaikea kääntää. Lukuisiin kääännösyrityksiin kuuluvat esimerkiksi "apu", "kumppani" ja surullisen kuuluisa "apulainen". Miksi nämä käännökset ovat niin uskomattoman nynnyjä, tylsiä, latteita...pettymyksiä? Mitä apulainen edes tarkoittaa?Kuka pikkutyttö tanssii ympäri taloa laulaen:"Jonain päivänä minusta tulee vielä apulainen". Kumppani? Koira voi olla kumppani. Apu? Kuullostaa hampurilaisravintolan kiireapulaiselta. Alter pääsee lähemmäksi käännöksellään "elämän ylläpitäjä hänen rinnallaan".

Sanaa ezer käytetään koko Vanhassa testamentissa vain 20 muussa kohdassa. Kaikissa muissa kohdissa se, jota kuvaillaan, on Jumala itse, tilanteissa joissa ihminen tarvitsee kipeästi hänen apuaan. Useimmisssa tekstiyhteyksissä on kysymys elämästä ja kuolemasta, ja Jumala on ainut toivosi. Sinun ezerisi.Ellei hän ole rinnallasi...olet kuollut. Parempi käännös ezerille olisi siis "hengenpelastaja". Kenegdo puolestaan tarkoittaa "rinnalla" tai "vastapäätä".

 Kuvitelkaa, naiset, että raamatun mukaan me olemme hengenpelastajia. Ei mikään vähäarvoinen asema!!! Ezer kenegdon, hmmmm...kuullostaa hienolta, taitaa olla seuraavan blogini nimi....Jatkan vielä hieman, kun niin taas innostuin ja pääsin vauhtiin:

"Naisensydämen kaipaus jakaa elämä yhdessä, suurena seikkailuna, tulee suoraan Jumalan sydämeltä, joka kaipaa sitä samaa. Hän ei halua olla liite eikä joku, joka roikkuu kintereillä. Sitä ei halua kukaan nainenkaan. Jumala on keskeinen ja tärkeä. Eeva on keskeinen ja tärkeä. Hänellä on korvaamaton rooli. Naisilla on taipumus omistautua kiihkeästi, kyky kestää suuria vastoinkäymisiä, näky tehdä maailmasta parempi paikka."

Jess - tämä on niin totta, eikö vain? Olen huomannut seuratessani blogeja ja pitäessäni blogiani, että itseasiassa tämähän on juuri sitä maailmanparantamista. Teemme omamme ja toistemme elämän hieman valoisammaksi jakaessamme ihania asioita ja kannustamalla ja ihailemalla toinen toisiamme - vai mitä?

7 kommenttia:

 1. Ilahduin kommentistasi, Pau! Kiitos :)

  VastaaPoista
 2. Amen! Kiitos tästä. Ja mihin nuo miehet joutuisivatkaan ilman meitä:)

  VastaaPoista
 3. Tinttarus, kiitos itsellesi ja siunausta päivääsi!

  VastaaPoista
 4. Kiva ja rohkaiseva postaus! Löysin sen juuri..

  Kiva blogi sinulla muutenkin <3

  VastaaPoista
 5. Aina mukavaa, kun joku uusi löytää tänne tiensä ja vieläpä jättää viestin! Kiitos Thea!

  VastaaPoista
 6. Kiitos vastavierailustasi, Marita! Se oli ihana ylläri!
  Tervetuloa toistekin! :)

  VastaaPoista