Ruusuiset sytykkeet

lauantai 5. joulukuuta 2015

 Olen ihastunut ruususytykkeisiin, sillä ne ovat kauniita ja myös käytännöllisiä. Ne helpottavat tavattomasti takan, saunan tai muun tulipesän sytyttämistä palaessaan 5-10 min. Ei enää jatkuvaa tulitikkujen raapimista ja paperin tunkemista tulipesään.
Minulla oli etuoikeus päästä sytykkeiden valmistamisen salaisuuteen naapuri-Raisan johdolla. 

Tarvittiin vain:

  • kananmunakennoja
  • kynttilänjämiä
  • huono kattila
  • pihdit
  • sanomalehtiä
Meillä oli rattoisa hetki kera glögin, pipareiden ja askartelutarvikkeiden:


Näistä ruusuista tuli aika tummanpunaisia, mutta väriä voi säädellä steariinin sävyllä ja dippausten määrällä. Ruusujen valmistaminen oli helpompaa kuin olin kuvitellut. Luulin, että se on sotkuista, työlästä ja erityisesti minua pelotti kuuman steariinin kanssa pulaaminen. 

Lyhykäisyydessään kananmunakennon kuppiosaan aloimme rakentaa suorista nauhoista sisusta. Nauhat oli revitty kennojen kansiosista. Väleihin tungimme "terälehtiä", niin että ruusu pysyi tiukasti kasassa.

Kynttilät sulivat hetkessä induktioliedellä kirkkaaksi nesteeksi, johon dippailimme ruusuja. Nämä ruusut on dipattu vain kaksi kertaa. Lopuksi laitoimme ruusut sanomalehden tai leivinpaperin päälle kuivumaan. Ja seuraavaksi pakkasimme ne kauniisti sellofaaniin lahjaksi. Kattilaan jäänyt steariini jähmettyi, jossa se odottaa seuraavaa käyttökertaa.


Hyötykäyttöä ja kierrätystä parhaimmillaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti